İçerik
ToggleSanal sunucu nedir?
Sanal sunucu nedir – fiziksel bir sunucuya benzer şekilde çalışan bir bilgisayar sistemidir. Ancak, sanal sunucu fiziksel bir sunucunun özel bir bölümünde çalışmak yerine, bir bilgisayarın işlem gücünü ve depolama alanını paylaştığı bir sunucu üzerinde çalışır.
Bu sayede, birçok farklı sanal sunucu aynı fiziksel sunucu üzerinde çalıştırılabilir.
Sanal sunucular, birçok farklı amaç için kullanılabilir. Örneğin, bir web sitesi için bir sanal sunucu kullanılabilir. Bu sayede, birçok farklı web sitesi aynı fiziksel sunucu üzerinde çalıştırılabilir.
Sanal sunucular ayrıca, bir uygulamanın test edilmesi için de kullanılabilir. Bu sayede, uygulama üzerinde yapılan değişikliklerin etkisi test edilebilir ve bu değişikliklerin uygulamanın performansı üzerindeki etkisi anlaşılabilir.
Sanal sunucuların bir diğer önemli avantajı, kolay büyüme imkanı sağlamasıdır. Örneğin, bir web sitesinin trafiği artmaya başladığında, web sitesine ait sanal sunucunun işlem gücü ve depolama alanı artırılabilir. Bu sayede, web sitesinin performansı düşmeden trafik artışına cevap verebilir.
Sanal sunucuların bir diğer avantajı ise, fiziksel sunuculara göre daha az maliyetli olmalarıdır. Örneğin, bir fiziksel sunucu satın alındığında, satın alınan sunucunun tüm işlem gücü ve depolama alanı kullanılır.
Ancak, bir sanal sunucu kullanıldığında, bir fiziksel sunucunun sadece bir kısmı kullanılır ve diğer sanal sunucuların da kullanımı için işlem gücü ve depolama alanı ayrılır. Bu sayede, sanal sunucular fiziksel sunuculara göre daha az maliyetli olabilir.
Sanal sunucuların bir diğer avantajı ise, kolay yönetilebilir olmalarıdır
Geleneksel sunucularda, fiziksel bir makine tek bir işletim sistemi çalıştırır ve dosya paylaşımı, etki alanı denetleyicisi, uygulama gibi birden çok role sahip olabilir. Bu düzenleme, sunucunun işlem gücünün çoğunu yetersiz kullanır ve farklı rollerle olası çakışmalara neden olur.
Buna karşılık, bir sunucu ana bilgisayarı birkaç sanal sunucu çalıştırabilir. Her sanal sunucu, aynı fiziksel sunucu üzerinde bulunan diğer yazılımlardan etkilenmeden, tam olarak kendi fiziksel sunucusu varmış gibi davranır.
Bu yapı ile fiziksel sunucunun tüm işlem gücü daha iyi kullanıma sunulur. Geleneksel bir sunucuda boşta olacak donanım bunun yerine aktiftir ve birden çok sanal sunucuyu destekler.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler sanal sunucuları nasıl kullanır?
Sanal sunucuları iş birimlerine veya yan kuruluşlara atayabilir (diğer kullanımların yanı sıra). Her iş fonksiyonunun (veritabanı sunucusu, uygulama sunucusu, web sunucusu vb.) ihtiyaçlarını karşılamak için ayrılmış bir sanal sunucusu vardır.
Bu sanal sunucuların kendi alan adları, IP adresleri, uygulamaları ve dosya dizinleri olabilir. Kullanıcı söz konusu olduğunda, bu kurulumda iyileştirilmiş performans dışında bariz bir fark yoktur. İşletme bir bütün olarak daha düşük BT maliyetlerinden yararlanır.
Büyük işletmeler de sanal sunucu ‘dan faydalanır.
Birden çok fiziksel makineyi tek bir fiziksel makinede veya bulut barındırma platformunda birleştirmek için genellikle sanal sunucular kullanırlar. Bu, işletmenin ihtiyaç duyabileceğinden daha fazla donanım kullanma (ve yükseltme) ile ilgili maliyetleri azaltır.
Sanal sunucu ‘nun faydaları nelerdir?
Sanallaştırma, kaynak tahsisini kontrol etmeye yardımcı olur ve donanım fazlalığını azaltır. Bir seferde yalnızca ihtiyacınız olan özellikleri kullanırsınız, böylece ihtiyacınızdan fazla donanıma para harcamazsınız.
Bir sanal sunucu ile, şu anda kullanılmayan bir sunucudan CPU, RAM ve disk alanı gibi kaynakları kolayca ekleyebilir veya azaltabilir ve bunları ihtiyaç duyduğunuz yerde kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Çoğu sanal platformda, bir sanal sunucuyu canlı olarak bir “sanal ana bilgisayardan” diğerine “taşıyabilirsiniz”. Bu, tipik olarak gereken kesinti süresine maruz kalmadan donanım bakımını yönetmenize olanak tanır.
Ayrıca, fiziksel bir ana bilgisayarın mekanik arızası durumunda bir düzeyde sunucu yedekliliği sağlar. Ayrıca sanal sunucular harika test ortamları oluşturur.
Bir sanal sunucuyu ağınızın geri kalanından ayırabilir ve yeni dahili uygulamaları ve yazılımları kör, şirket çapında kullanıma sunma riski olmadan test edebilirsiniz.
İşletmem için sanal sunucu kullanmalı mıyım?
Cevap neredeyse kesinlikle “evet”. Çoğu işletme sanal sunucuların kullanımından yararlanır. Neden “neredeyse kesinlikle”? Bazı istisnalar vardır.
Şirketinizin fayda sağlayıp sağlamayacağını öğrenmenin en iyi yolu, sertifikalı bir BT uzmanıyla konuşmaktır. Uzmanlarımız size artıları ve eksileri verebilir, böylece bilinçli bir karar verebilirsiniz. Hazır olduğunuzda konuşmaya hazırız.
Sanal sunucu hizmeti hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın