- iş uygulamalarını, hizmetleri ve altyapıyı (sunucular, ağlar, depolama) dağıtır ve sürdürür;
- , hizmetlerin ve altyapının performansını izler, optimize eder ve sorunlarını giderir; ve
- uygulamaların, hizmetlerin ve altyapının güvenliğini ve yönetişimini denetler.
BT personelinin çoğu, ekip içinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç temel alana ayrılan farklı sorumluluklara sahiptir:
- Yönetim. Yöneticiler, sistemler, ağlar ve uygulamalar dahil olmak üzere bir BT ortamının günlük dağıtımını, işletimini ve izlenmesini gerçekleştirir. Yöneticiler genellikle yazılım yükseltmeleri, kullanıcı eğitimi, yazılım lisansı yönetimi, satın alma, güvenlik, veri yönetimi ve iş süreci ve uyumluluk gereksinimlerine uyumu gözlemleme gibi bir dizi başka görevi yerine getirir .
- Destek olmak. Yardım masası personeli, soruları yanıtlama, bilgi toplama ve donanım ve yazılım için sorun giderme çabalarını yönlendirme konusunda uzmanlaşmıştır. BT desteği genellikle BT varlık ve değişiklik yönetimini içerir, yöneticilere satın alma, veri ve uygulamaların yedeklenmesi ve kurtarılması, günlüklerin ve diğer performans izleme araçlarının izlenmesi ve analiz edilmesi ve yerleşik destek iş akışlarının ve süreçlerinin izlenmesi konusunda yardımcı olur.
- Uygulamalar. İşletmeler, iş yapmak için yazılıma güvenir . E-posta sunucusu uygulamaları gibi bazı uygulamalar üçüncü taraflardan temin edilir ve dağıtılır . Ancak birçok kuruluş , kritik iş yetenekleri ve hizmetleri sağlamak için gereken uygulamaları ve arabirimleri (API’ler gibi) oluşturan yetenekli geliştiricilerden oluşan bir kadroya sahiptir . Uygulamalar, çok çeşitli popüler dillerde kodlanabilir ve farklı uygulamalar arasında sorunsuz ve sorunsuz etkileşimler oluşturmak için diğer uygulamalarla entegre edilebilir. Geliştiricilere ayrıca etkileşimli iş web siteleri oluşturma ve mobil uygulamalar oluşturma görevi de verilebilir. Çevik veya sürekli geliştirme paradigmalarına yönelik eğilim , geliştiricilerin uygulamaları devreye alma ve izleme gibi BT operasyonlarına giderek daha fazla dahil olmalarını gerektiriyor.
- Uyma. İşletmeler, çeşitli hükümet ve sektör odaklı düzenleyici gerekliliklere uymakla yükümlüdür. BT personeli , bu tür kaynakların düzenleyici gereklilikleri karşılayan yerleşik iş yönetişim politikasına göre kullanılmasını sağlamak için iş verilerine ve uygulamalarına erişimin güvence altına alınmasında ve izlenmesinde önemli bir rol oynar . Bu tür personel, güvenlik görevleriyle derinden ilgilenir ve olası ihlalleri önlemek, tespit etmek, araştırmak ve raporlamak için hukuk ve iş ekipleriyle rutin olarak etkileşime girer.
BT birçok farklı teknolojiyi, yeteneği ve işlevi kapsar.
Bilişim teknolojisi neden önemlidir?
Verilerin dünya çapında endüstrilere güç veren şey olduğu söylendi . Bu abartı olabilir, ancak büyük ya da küçük çok az işletme, veri toplama ve bunları yararlı bilgilere dönüştürme becerisi olmadan rekabet gücünü koruyabilir. BT, bilgileri geliştirmek, işlemek, analiz etmek, değiş tokuş etmek, depolamak ve güvenliğini sağlamak için araçlar sağlar.
Veri işleme, diğerlerinin yanı sıra aşağıdakiler de dahil olmak üzere bu temel iş uygulamalarında önemli bir rol oynar:
- ürün geliştirme ve tasarım;
- pazarlama ve pazar araştırması;
- satış ve faturalama;
- müşteri geliştirme ve elde tutma;
- muhasebe ve vergiler;
- insan kaynakları ve bordro; ve
- mevzuata uygunluk.
Bilgi işlem, neredeyse iş dünyasının her alanına ve kişisel yaşamlarımızın çoğuna nüfuz etti. Yaygın bilgi işlem olarak da adlandırılan bilgi işlemin her yerde bulunabilmesi, BT’nin kritik olmasının bir başka nedenidir. Bilgi işlem cihazları, kişisel bilgisayarların ve sunucuların çok ötesinde gelişti. Bugün, tüm işletmeler ve çoğu kişi, telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları ve hatta kapı zilleri, termostatlar, elektrikli süpürgeler ve birçok mutfak aleti dahil olmak üzere birden fazla bilgi işlem cihazına sahiptir ve bunları kullanmaktadır.
Çoğu IoT’nin parçası olan bu cihazların neredeyse tamamı, dünya çapında milyarlarca cihazı birbirine bağlayan internete giriyor. Yönetim, güvenlik, bakım ve güvenilirlik için BT uzmanlığı gerektiren karmaşık ve potansiyel olarak tehlikeli bir ortamdır.
bilgi teknolojisi örnekleri
Peki BT, günlük işlere gerçekte nasıl dahil oluyor? İş yerinde BT ve ekiplerin beş yaygın örneğini ele alalım:
- Sunucu yükseltmesi. İşletim ve bakım yaşam döngülerinin sonuna yaklaşan bir veya daha fazla veri merkezi sunucusu. BT personeli yedek sunucuları seçecek ve tedarik edecek, yeni sunucuları yapılandıracak ve devreye alacak, mevcut sunuculardaki uygulamaları ve verileri yedekleyecek , bu verileri ve uygulamaları yeni sunuculara aktaracak, yeni sunucuların düzgün çalıştığını doğrulayacak ve ardından yeniden amaçlandıracak veya kullanımdan kaldıracak ve elden çıkaracaktır. eski sunucular
- Güvenlik izleme. İşletmeler , uygulamalardaki, ağlardaki ve sistemdeki etkinliği izlemek ve günlüğe kaydetmek için rutin olarak araçlar kullanır . uyarının temel nedenini tespit edin ve tehdidi ele almak ve ortadan kaldırmak için hemen harekete geçin, genellikle güvenlik duruşunda gelecekte benzer olayları önleyebilecek değişiklikleri ve iyileştirmeleri yönlendirin.
- Yeni yazılım _ İşletme, müşterilerin akıllı telefonlar ve tabletlerden oturum açmasına ve hesap bilgilerine erişmesine veya diğer işlemleri gerçekleştirmesine olanak tanıyan yeni bir mobil uygulamaya ihtiyaç olduğunu belirler. Geliştiriciler, planlanan bir yol haritasına göre uygun bir uygulama oluşturmak ve iyileştirmek için çalışır. Operasyon personeli, yeni mobil uygulamanın her yinelemesini indirmek ve uygulamanın arka uç bileşenlerini kuruluşun altyapısına dağıtmak için gönderir.
- İş geliştirme. Bir işletme, gelir veya iş sürekliliği stratejilerine yardımcı olmak için kritik bir uygulamadan daha fazla kullanılabilirlik ister. BT personelinden , uygulamanın tekil kesintiler karşısında çalışmaya devam edebilmesini sağlamak için uygulamaya daha fazla performans ve dayanıklılık sağlamak üzere yüksek kullanılabilirlikli bir küme tasarlaması istenebilir . Bu, veri depolama koruma ve kurtarma geliştirmeleriyle eşleştirilebilir .
- Kullanıcı desteği. Geliştiriciler, hayati bir iş uygulaması için büyük bir yükseltme inşa ediyorlar. Geliştiriciler ve yöneticiler, yükseltme için yeni belgeler oluşturmak üzere işbirliği yapacak. BT personeli yükseltmeyi sınırlı beta testi için dağıtabilir — belirli bir kullanıcı grubunun yeni sürümü denemesine olanak tanırken — aynı zamanda tüm kullanıcıları yeni sürümün nihai sürümüne hazırlayan kapsamlı bir eğitim geliştirip sunar.
Yazılım ve donanım
, temel işlevleri yerine getirmek için kullanılan çeşitli fiziksel ekipman ( donanım ), sanallaştırma, yönetim sistemleri, otomasyon araçları, işletim sistemleri, diğer sistem yazılımları ve uygulamalarını içerir. Kullanıcı cihazları, çevre birimleri ve yazılımlar BT alanına dahil edilebilir. BT ayrıca, verilerin kullanımını ve depolanmasını yöneten mimarilere, metodolojilere ve düzenlemelere de atıfta bulunabilir .
Yazılım
İki yazılım kategorisi vardır : sistem yazılımı ve uygulamalar. Sistem yazılımı , temel bilgi işlem işlevlerini yöneten bilgisayar programlarını kapsar. Aşağıdakileri içerirler:
- işletim sistemleri;
- BIOS’lar ;
- önyükleme programları;
- montajcılar; ve
- aygıt sürücüleri.
İş uygulamaları şunları içerir:
- SQL Server gibi veritabanları;
- gerçek zamanlı sipariş girişi gibi işlemsel sistemler;
- Microsoft Exchange gibi e-posta sunucuları
- web sunucuları;
- Oracle NetSuite ve HubSpot gibi müşteri ilişkileri yönetimi; ve
- SAP S/4HANA gibi kurumsal kaynak planlama sistemleri.
bir iş amacıyla verileri manipüle etmek, birleştirmek, dağıtmak ve başka şekillerde çalışmak için programlanmış talimatları kullanır .
Akıllı telefonlarda, tabletlerde ve diğer taşınabilir cihazlarda çalışan mobil uygulamalar, genellikle internet üzerinden bulut veya veri merkezi uygulamalarına bağlanır. Bu uygulamalar bilgi işlemin kapsamını genişletti ve bakımı özel uzmanlık gerektiren yeni bir yazılım ve telekomünikasyon kategorisi yarattı.
Donanım
Birçok farklı bilgisayar donanımı türü vardır . Bilgisayar sunucuları iş uygulamalarını çalıştırır. Sunucular, istemci – sunucu modelinde istemci cihazlarla etkileşime girer . Ayrıca, genellikle internete bağlanan bilgisayar ağları üzerinden diğer sunucularla da iletişim kurarlar.
Depolama başka bir donanım türüdür . Bilgileri veri olarak tutan herhangi bir teknolojidir . Depolama, belirli bir sunucuda yerel olabilir veya birçok sunucu arasında paylaşılabilir ve şirket içinde kurulabilir veya bir bulut hizmeti aracılığıyla erişilebilir. Depolanan bilgiler, dosya, multimedya, telefon ve web ve sensör verileri dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir . Depolama donanımı , geçici rasgele erişimli belleğin (RAM) yanı sıra geçici olmayan teyp, sabit disk sürücüleri ve yarıiletken sürücüleri içerir.
Ağ arabirim kartları (NIC’ler), kablolama, kablosuz iletişim ve anahtarlama cihazlarından oluşan telekom ekipmanı, donanım öğelerini birbirine ve harici ağlara bağlar.
Donanım ve yazılımın soyutlanması
BT mimarileri, uygulama gereksinimlerini karşılamak için fiziksel kaynakların soyutlandığı ve farklı yapılandırmalarda bir araya toplandığı sanallaştırma ve bulut bilişimi içerecek şekilde gelişmiştir. Bulutlar, konumlar arasında dağıtılabilir ve diğer BT kullanıcılarıyla paylaşılabilir veya bir kurumsal veri merkezinde veya her iki konuşlandırmanın bir kombinasyonunda yer alabilir.
Oynaklık, sanallaştırılmış kaynakların bir özelliğidir ve gerektiğinde genişlemelerini ve daralmalarını sağlar . Depolama veya şekillendirilebilir mimariler gibi abonelik tabanlı bulut veya yerel olarak kurulan kaynaklar, sunucular, işletim sistemleri ve uygulama yazılımları gibi kaynakları gerektiği gibi çalıştırabilir ve işlem tamamlandığında bunları serbest bırakabilir.
Bilgi teknolojisi ve bilgisayar bilimi
bilgisayar bilimi terimiyle karşılaşmanız muhtemeldir . BT ve bilgisayar bilimi arasında örtüşme olsa da, her iki alanda da kariyere hazırlanmak için farklı eğitim kurslarına sahip farklı disiplinlerdir.
Bilişim teknolojisi
BT genellikle iş sorunlarıyla başa çıkmak için teknolojinin uygulanmasıyla ilişkilendirilir. Bu nedenle BT iş gücü, donanım sistemleri, işletim sistemleri ve uygulama yazılımı gibi gelişmiş teknolojilere yöneliktir . Belirli bir iş sürecini geliştirmek için kullanılması gereken donanım ve yazılım bileşenlerini belirlemek için BT’de uzmanlık gereklidir . BT uzmanları, sunucu işletim sistemleri, iletişim cihazları ve yazılımları ve uygulamaları gibi çeşitli teknolojilerle çalışır .
Bir BT kariyerine hazırlık , donanım ve yazılım sistemlerinde temel kurslar gerektirir . BT derece programları aşağıdaki gibi konuları içerebilir:
- iş analizi
- proje Yönetimi
- telekomünikasyon
- ağ yönetimi
- veri tabanı tasarımı
- veritabanı Yönetimi
Bilgisayar Bilimi
Bilgisayar bilimi, BT uzmanlarının iş sistemlerini bir araya getirmek için kullandıkları bileşenlerin temellerinin mantığına ve tasarımına odaklanır. Bir bilgisayar bilimi kariyerine devam etmek için güçlü bir matematik altyapısı gereklidir. Bilgisayar bilimindeki işlerin çoğu, algoritmaların ve mantığın geliştirilmesini ve bilgisayar sistemlerinin iş problemlerini ele almasını sağlayan düşük seviyeli kodun yazılmasını içerir.
donanım ve yazılım mühendisliği çalışmalarına katılabilir . Ayrıca yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) gibi daha soyut teknolojilere de dalma olasılıkları yüksektir.
Bilgisayar bilimlerinde bir çalışma kursu, bilgisayar kavramları ve ileri matematikte bir temel gerektirir. Aşağıdaki gibi konularla tamamlanabilir:
- AI ve Makine Öğrenimi
- nöral ağlar
- güvenlik sistemi
- veri analitiği
- kullanıcı deneyimi
Bilgi teknolojisinde kariyer
Yöneticilerden ve diğer teknik personelden oluşan bir ekip, bir şirketin BT altyapısını ve varlıklarını dağıtır ve yönetir. BT ekipleri, ekipmanı, uygulamaları ve faaliyetleri desteklemek için bir dizi özel bilgi ve teknoloji becerisine ve bilgisine bağlıdır. Üçüncü taraf yükleniciler ve BT satıcısı destek personeli, BT ekibini güçlendirir.
Bilgi teknolojisi mesleği son derece çeşitlidir. BT çalışanları, yazılım geliştirme; uygulama yönetimi; donanım bileşenleri; sunucu, depolama veya ağ yönetimi; Ağ mimarisi; ve dahası. Birçok işletme, karma veya örtüşen becerilere sahip BT uzmanları arar.
Her biri farklı teknolojik ve yönetsel gereksinimlere sahip çok çeşitli BT kariyerleri vardır. En yaygın BT iş unvanları arasında şunlar yer alır:
- Baş bilgi görevlisi (CIO). Bu kişi, işletmenin hedeflerini destekleyen BT ve bilgisayar sistemlerinden sorumludur.
- Baş teknoloji sorumlusu (CTO). Bu kişi, bir kuruluş içindeki teknoloji hedeflerini ve politikalarını belirler.
- BT müdürü Bu kişi, işletmenin teknolojik araçlarının ve süreçlerinin işleyişinden sorumludur. Bu rol aynı zamanda BT yöneticisi veya BT lideri olarak da adlandırılabilir.
- Sistem yöneticisi (sistem yöneticisi). Bu kişi, çok kullanıcılı bir bilgi işlem ortamını yapılandırır, yönetir, destekler ve sorunlarını giderir. Bir işletme içinde bu rol, sunucu , masaüstü, ağ yönetimi, sanallaştırma veya diğer bileşenler ve teknolojilere adanmış bir yönetici veya ekip gerektiren teknolojiye göre bölünebilir .
- Uygulama yöneticisi . Bu kişinin rolü, Exchange gibi yüksek değerli bir iş uygulamasının sağlanmasına ve yönetilmesine odaklanır.
- Geliştirici veya yazılım mühendisi . Bu kişi veya ekip, dahili veya müşteriye yönelik iş hedeflerini karşılamak için bilgisayar programları için kod yazar, günceller ve test eder.
- Baş BT mimarı veya BT mimarı. Bu kişi, işi en iyi şekilde desteklemek için BT işlevlerini inceler ve değiştirir.
BT becerileri ve sertifikaları
Başarılı bir BT kariyeri, birkaç teknik beceri geliştirmeyi içerecektir. Mevcut BT iş piyasası için bu 10 beceri en çok talep görenler arasındadır:
- siber güvenlik
- Bulut bilişim
- uç bilgi işlem ve IoT
- BT otomasyonu
- yazılım geliştirme
- büyük veri yönetimi ve veri analitiği
- DevOps
- AI
- makine öğrenimi
- mobil uygulama geliştirme
Bu BT disiplinlerinin takibinde, belirli teknolojilerde ve uzmanlık alanlarında yeterlilik göstermek için sertifika almak avantajlıdır. En saygın sertifikalardan bazıları şunlardır:
- AWS Sertifikalı Çözüm Mimarı — Profesyonel
- Sertifikalı Etik Hacker (CEH)
- Risk ve Bilgi Sistemleri Kontrolü Sertifikalı (CRISC)
- Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisi (CISM)
- Sertifikalı Bilgi Sistemleri Güvenlik Uzmanı (CISSP)
- Cisco Sertifikalı Ağ Ortağı (CCNA)
- Google Sertifikalı Profesyonel Bulut Mimarı (GCP)
- Microsoft rol tabanlı sertifikalar
- Proje Yönetimi Uzmanı (PMP)
- VMware Sertifikalı Profesyonel (VCP)