IaaS (Infrastructure as a Service) Nedir?

IaaS (Infrastructure-as-a-service) hizmet olarak altyapı, sağlayıcının sanallaştırma teknolojileri aracılığıyla altyapı kaynakları sağladığı tamamen self servis bir modeldir. IaaS, bir API veya gösterge panosu üzerinden erişilen ölçeklenebilir bilgi işlem, depolama ve güvenlik özelliklerini içerir. Kullanıcılar, fiziksel kurulumlar hakkında endişelenmeden veri altyapısını kendileri yönetir.

IaaS ile kullanıcılar, kendilerine sağlanan kaynaklar üzerinde en fazla kontrole sahiptir. IaaS, fiziksel donanımın bakımına gerek kalmadan uygulamaları ve yazılımları dağıtmak için gereken sistemleri sunar. Ancak bu, kullanıcıların zararlı yazılımları dağıtmaktan kaçınmak için çalışma zamanını ve işletim sistemini güvenli bir şekilde kullandıklarından emin olmaları gerektiği anlamına gelir. IaaS, veri merkezlerine sahip olmanın ve çalıştırmanın fiziksel yönünü ortadan kaldırır.

IaaS’ın Avantajları Nelerdir?

Aşağıdaki listede IaaS’ın avantajlarının bir listesini bulabilirsiniz:

  • Esnektir.
  • Gerektiğinde kaynak eklemenize ve kaldırmanıza izin verdiği için ölçeklenebilirdir.
  • Yalnızca ihtiyacınız olan kaynaklar için ödeme yaptığınız için düşük maliyetlidir.
  • Bir istemci panosu veya API aracılığıyla kolayca erişilebilir.
  • Müşteriye altyapı üzerinde kontrol sağladığı için özelleştirilebilir.

IaaS’ın Dezavantajları Nelerdir?

Aşağıdaki listede IaaS’ın dezavantajlarının bir listesini bulabilirsiniz:

  • Çok kiracılı altyapısı nedeniyle güvenlik endişeleri ortaya çıkabilir.
  • Çok kiracılı mimarinin neden olduğu kapalı kalma süresi gibi müşterinin kontrolü dışında olan teknik sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Ana bilgisayara bağımlılık vardır. Fiziksel kaynaklarda mevcut olan hizmet ve verilerin güvenliğini sağlamak sağlayıcıya bağlıdır.
  • İnternet bağlantısına bağımlılığı vardır (altyapıya erişmenin tek yolu olduğu için)

IaaS Ne Zaman Kullanılır?

IaaS, altyapınız üzerinde tam kontrol sağladığı ve kullandıkça öde modeliyle çalıştığı için çoğu bütçeye uyduğundan, her şekil ve büyüklükteki işletme için faydalıdır.

Fiziksel donanıma ve BT altyapısına yatırım yapmak daha az yaygın hale geldiğinden, IaaS alternatiflerini seçmek daha güvenilir bir seçenektir.

Çoğu IaaS platformunda, sürekli desteğe erişirsiniz ve gereksinimlerinizi istediğiniz zaman büyütme seçeneğine sahip olursunuz.

IaaS’ı kullanmak, işletmenizi geleceğe hazırlamanın harika bir yoludur.

IaaS ’ı Kimler Kullanır?

Hizmet Olarak Altyapı, her büyüklükteki şirket için uygundur.

Küçük işletmeler ve start-up’lar, donanım satın almak ve kurmak için zamandan ve maliyetten tasarruf ettikleri için IaaS’ı kullanır.

Büyük işletmeler, uygulamalarını ve altyapılarını tam olarak kontrol etme yeteneği ile yüksek performanslı bilgi işlem sunduğu için IaaS’ı kullanır. Ayrıca, yalnızca ihtiyaç duydukları kaynakları satın almalarına izin verdiği için IaaS’ı başka çözümlere tercih edebilirler.

 

Bulut Hizmetlerinde IaaS, PaaS, SaaS nedir ?

IaaS, PaaS, SaaS Amazon(AWS), Google(Cloud Platform), Microsoft(Azure), IBM(SoftLayer, Bluemix) gibi büyük firmaların bulut hizmetlerindeki servis katmanları birbirleriyle aynı mantıktadır.

Amaç katman katman olan bu yapıların geliştiriciden soyutlanarak herkesin rahatça kullanabileceği ortamlar oluşturmaktır. Aşağıda bu sorumlulukların kimin sorumluluğunda olduğunu anlatan bir resim görmektesiniz.

On-Premises: Yazılımlarının sizin veya firmanın bilgisayarlarına yüklendiği kısımda tüm katmanların sorumluluğu sizin ekibinizin üzerindedir. Bir sistem ekibiniz olması gerekir. Bu sistem ekibi sunucuları, veritabanlarını, güvenliği, network’ü bilmesi ve kurması gerekmektedir. Veritabanının yedeklerinin alınmasını sağlaması, işletim sisteminin güncel sürümlerinin yüklenmesini sağlaması gerekmektedir. Ayrıca sistem ekibinin JVM, dll, plugin gibi yazılımın ihtiyacı olan Run-Time sisteme kurmaları gerekmektedir.

Infrastructure As A Service ( IaaS ): Size bulut üzerinden sanal Compute, Storage, Networking satıldığı, kiralandığı bulut hizmeti olarak düşünebilirsiniz. Bilgisayar, Disk ve Network kartları almak yerine bunları Sanal olarak bulut’tan kiralayıp üzerine istediğiz işletim sistemini kurup yolunuza devam edebilirsiniz.

Platform As A Service ( PaaS ): Bulut üzerinde direk bir java, ruby, node uygulaması geliştirmek istiyorsunuz ve işletim sistemi, network, sunucu gibi sistemler ile uğraşmak istemiyorsunuz, Sadece uygulamanızı geliştirmek ile uğraşıyorsunuz sonrada uygulamanızın run-time dosyalarını ilgili platforma atıp çalışmasını sağlıyorsunuz.

Software As A Service( SaaS) : Uygulamaların bulut’tan hizmet vermesine SaaS denir. Kullanıcılar sadece uygulama arayüzlerine erişebilir. Kendilerine ait bilgileri bu yazılımlara girerek, bilgilerini bulut üzerinde saklar ve buradan kullanırlar.

Örneğin: GoogleDocs, Evernote uygulamalar SaaS olarak düşünebiliriz.

1648846674468 Quad Bilişim

IaaS Kullanım Örnekleri

1. Test ve geliştirme ortamları

Uygulamaları geliştirirken ve test ederken, ortamları hızlı bir şekilde kurabilmek ve yok edebilmek önemlidir. Bu gibi durumlarda, kaynakları gerektiği gibi ölçeklendirmenize izin verdiği için esneklik çok önemli bir bileşendir.

2. Ağ sağlayıcısı

Değişken trafiğe sahip büyük, karmaşık web siteleri için uygundur. IaaS’nin ölçeklenebilir doğası, trafik düşüşlerinde para tasarrufu sağlarken trafik arttığında üstesinden gelmeye yardımcı olur.

3. Veri depolama

İşletmenizin diğer yönlerine odaklanmak istiyorsanız, veri depolama, yedekleme ve kurtarma sistemlerini kurmak ve yönetmek için IaaS kullanabilirsiniz. Bu, özellikle öngörülemeyen iş yükleriniz varsa veya bunların zamanla büyümesini bekliyorsanız kullanışlıdır.

4. Web uygulamaları

Hizmet Olarak Altyapı, bir kurumsal web uygulamasını barındırmak için gereken ölçeklenebilirlik, hesaplama gücü ve gerekli tüm altyapıyı sağlar.

5. Büyük veri analizi

IaaS, büyük veri analizi için gerekli olan yüksek bilgi işlem ve işlem gücü sağlar.

https://www.quadbilisim.com/hizmetlerimiz

IaaS (Infrastructure as a Service) Nedir?

SaaS (Software as a Service)

SaaS consists of delivering cloud-based applications to users over the Internet.

In this cloud service model, software is hosted online and made available to customers on a subscription basis or for purchase. SaaS cloud providers host applications in their network and users can access them through a browser or app, from different devices. Software as a Service is also known as cloud application services.

The provider is responsible for developing, maintaining and updating the software. From the users’ side, using SaaS products is as easy as logging in and starting using it online, without installing or hosting any software locally. Therefore, IT staff do not need to waste time downloading and installing applications on each employee’s computer. However, end users do not have much control over it; which can be a handicap for some businesses.

Software as a Service is the most common cloud computing service. We all use some SaaS products in our daily lives. Cloud-based software is widely used by companies to build their businesses, as it is easy to deploy, use, manage and scale. Moreover, SaaS has made collaboration among teams incredibly easier during the last decades.

Some examples of SaaS are Google Workspace, Dropbox and Salesforce.

Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar Nelerdir?

IaaS ve PaaS arasındaki farklar aşağıdaki şekildedir:

1. IaaS ve PaaS Modeli

IaaS ve PaaS birbirinden çok farklıdır ve Hizmet Olarak Platform, Hizmet Olarak Altyapı’nın bir özelliği değildir. Altyapı için IaaS ne ise, uygulamalar için de PaaS odur. IaaS; sunucular, diskler, ağlar ve IP adresleri gibi kaynaklarla ilgilidir IaaS, tüm bu kaynakları talep üzerine sağlar. PaaS tamamen uygulamalarla ilgilidir. Bir uygulama, bir sistem, bir kod kombinasyonu ve herhangi bir zamanda bu kodla iletişim kuran tüm hizmetlerdir ve bir kaynak değildir.

2. Konsept

IaaS modeli, bulut içinde sanal bir veri merkezi sağlar. IaaS ile, özel IP adreslerine sahip özel sunucular elde edersiniz. Sağlama açısından dedicated web barındırmanın en hızlı sürümüdür. Altyapı sağlayıcısının altyapıya özgü ayrıntıları ve kaynakları soyutlamasına ve bu kaynaklara fiziksel ve mantıksal bağlantı sağlamasına olanak tanır. Ancak, IaaS kullanmak sizi yalnızca büyük veri uygulamalarıyla bugüne kadar getirir; daha yüksek seviyedeki hiçbir şeye değinmezler.

3. Teslimat

IaaS, adından da anlaşılacağı gibi, bulut bilgi işlem altyapısı sunar ve çok temel bilgi işlem yeteneği sağlamanın bir yoludur. IaaS, fiziksel ve sanallaştırılmış sunucular, bulut tabanlı veri depolama ve daha fazlasını sağlar. PaaS, standart uygulama yığın düzeyi işlevlerinin çoğunu özetler ve bu işlevleri bir hizmet olarak sağlar. Sanal sunucular, işletim sistemleri, veri tabanı çözümleri, geliştirici araçları ve ağ desteği gibi temel donanım teknolojisini sağlar.

4. Örnekler

Hizmet Olarak Altyapının en belirgin örneği, Amazon’un bulut bilişim tekliflerine verdiği isim olan Amazon Web Hizmetleri’dir (AWS). Elastic Compute Cloud (EC2) ve Simple Storage Service (S3) ürünleri, temel bilgi işlem ve depolama hizmetleri sunar. IaaS’nin diğer örnekleri, Google Compute Engine, CISCO Metapod, Rackspace, DigitalOcean vb.’dir. İyi bilinen PaaS çözüm sağlayıcıları arasında Windows Azure, Google App Engine bulunur.

Iaas vs. Paas: Sizin İçin En Uygun Hizmet Modeli Hangisidir?

Elbette cevap, işinizin karmaşıklığına ve işletme faaliyetinize bağlıdır. IaaS ve PaaS arasındaki en önemli fark, ilkinin yöneticilere işletim sistemleri üzerinde daha doğrudan kontrol sağlamasıdır. Ancak platform hizmeti (PaaS) daha fazla esneklik ve kullanım kolaylığı sunar. Altyapı yönetimi ve yazılım sorunlarını giderme yerine uygulama geliştirmeye daha iyi konsantre olmanızı sağlar. PaaS ürünleri, platformun ağı üzerinden yeni ürünler oluşturmak için bir temel olarak da kullanılabilir.

Kısacası, işletmenizin sanal bir makineye ihtiyacı olursa, IaaS’yi tercih edin. İşletmenize yazılım ürünleri oluşturmak için bir platform gerekiyorsa, PaaS’ı seçin.

Özetle diyebiliriz ki, her bulut modelinin belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Yine de, ne tür bir bulut altyapısı seçtiğinizden bağımsız olarak, işletmenize maliyet azaltma, zaman tasarrufu ve sürekli teknik destek ve sunucu bakımı gibi birçok yönden fayda sağlar.

IaaS, PaaS and SaaS Örnekleri

IaaS

  • Stackscale
  • Amazon Web Services
  • Google Cloud
  • VMware
  • Microsoft Azure
  • OVH
  • Rackspace

PaaS

  • Heroku
  • Google App Engine
  • OpenShift
  • Apache Stratos
  • Flynn
  • Cloud Foundry

SaaS

  • Acumbamail
  • Salesforce
  • Gmail
  • Google Drive
  • Dropbox
  • Slack
  • Trello
  • GoToMeeting

    Teklif Formu